PLG Make & Design

 

Bij veel vakken op middelbare scholen spelen maken en ontwerpen een rol. Maken en ontwerpen beleeft onder de noemer “Makersonderwijs” een opmars bij diverse onderwijsinstellingen. Deze nieuwe manier van onderwijzen belooft dat leerlingen technologie niet alleen kunnen ‘lezen’, maar er ook mee kunnen ‘schrijven’.

 

Dat poneert de petitie makersonderwijs die in november 2015 is aangeboden aan de Tweede Kamer. Makersonderwijs was voorheen nog niet in het onderwijs systeem terug te vinden. De kern van deze methodiek is dat leerlingen aan reële maatschappelijke uitdagingen werken waarbij ze zelf, veelal op een speelse onderzoekende en ontwerpende wijze, met technologie aan de slag kunnen gaan.

 

In deze Professionele Leergemeenschap, ook wel bekend als DocentOntwikkelTeam (DOT), werk je samen met andere docenten aan interventies van maken en ontwerpen in het onderwijs in lijn met de ontwikkelingen onder de noemer van Makersonderwijs. In een serie van 7 bijeenkomsten bezoeken we iedere keer een ander lab in een andere context (onderwijs, onderzoek en ondernemen / bedrijfsleven). Als groep ontwikkel je interventies die passen in je eigen onderwijsinstelling en andere onderwijsinstellingen inspireren.

 

Make & Design 1

Doel

De PLG heeft als doel om vaardigheden op te doen en kennis te maken met instrumenten die leerlingen op een creatieve manier ertoe aanzetten vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van (technisch) maken en ontwerpen. Dit doen we door zelf interventies te ontwikkelen en uit te voeren in de klas.

 

De PLG levert een combinatie van academische kennis (over didactiek, ontwerpen, etc) en praktijkkennis (waar kun je informatie & materiaal vinden, hoe gebruik je elektronica, een 3D-printer, etc).

 

Wil je meer weten over de ontwerpmethodiek waar we mee werken, de opzet van de PLG of ervaringen van docenten die eerder deelnamen aan deze reeks bijeenkomsten? Neem gerust contact op met Manon Mostert – van der Sar (m.h.van.der.sar@hr.nl), facilitator van deze PLG.

 

Begeleiding

Manon Mostert – van der Sar (docent)

Peter Troxler (lector)

 

Planning bijeenkomsten

De startbijeenkomst is op woensdag 8 februari van 14 tot 17 uur.
De hoeveelheid bijeenkomsten en bijbehorende data worden nog bepaald.
Waarschijnlijk bestaat deze cursus uit zeven bijeenkomsten, allemaal op woensdag van 14-17 uur.

Make & Design 4

Hoofdlocatie

Stadslab Rotterdam, Wijnhaven 101

Kosten en aanmelden

Voor docenten van scholen die lid zijn van Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden is deelname kosteloos. Voor docenten van scholen die geen lid zijn geldt een cursusgelden van €550.
Bij aanmelding wordt u gevraagd om uw organisatie of school. De factuur van het cursusgeld gaat automatisch richting dit door u opgegeven school- of organisatieadres. U kunt zich niet meer aanmelden voor deze PLG.

Alle cursus data

  • Feb 2017 08

    14-17 uur
    Start PLG Make & Design