Arduino

 

De Arduino is vanwege zijn veelzijdigheid en lage kosten bij uitstek een geschikt apparaatje om op school bij leerlingen op praktische manier met elektronica, programmeren en ontwerpen bezig te zijn.

 

De Arduino duikt op steeds meer plekken op, bijvoorbeeld als onderdeel van 3D printers en robots. De Arduino is een microcontroller waar allerlei sensoren en actuatoren op kunnen worden aangesloten. De programmeerbare processor op het bordje en de grote beschikbaarheid aan hardware die kan worden gekoppeld maken de mogelijkheden voor toepassing van de Arduino enorm.

 

Voorbeelden: Het laten branden van LED-lampjes in specifieke volgorde, Automatisch bewateren van planten, aansturen van 3D-printer en andere zelfbouwmachines.

Een Arduino is de merknaam voor een populaire microprocessor. De Italiaanse ontwikkelaar brengt nog steeds nieuwe modellen op de markt. Er zijn ook klonen en zelfbouwuitvoeringen te vinden.

Arduino_Uno_-_R3

Vanwege het Open Source karakter gaan de ontwikkelingen snel. Door studenten en in de hobby-sfeer worden steeds nieuwe of verbeterde toepassingen ontwikkeld, die terug te vinden zijn op internet.

 

Ondanks dat zijn de basisbeginselen vrij makkelijk via een stap voor stap wijze te leren. Hiervoor kunt u zich inschrijven voor een basis-cursus op onze site. Deze cursus wordt meerdere keren per jaar georganiseerd.

 

Daarna kunt u zelf of ondersteund door het beschikbare materiaal op internet al snel werken aan ‘ eigen projecten’.

 

Vanuit de steunpunten wordt het samen ontwikkelen van lesmateriaal gefaciliteerd. Eens in de ca. zes weken komt een groepje docenten bij elkaar om de mogelijkheden van de arduino verder te verkennen, lesmateriaal te ontwikkelen en ervaringen uit te wisselen. De ontwikkelde lessen komen binnenkort beschikbaar.

 

Vanuit het werken met Arduino kunnen relaties gelegd worden met de vakken natuurkunde, elektrotechniek, informatica, ontwerpen, robotica, enz.

 

Voorbeeld van een spectaculaire LED cube, geprogrammeerd middels de Arduino:

 

Activiteiten op het gebied van Arduino

Arduino Challenge voor scholen-teams

Introductie in Arduino 2017